Το έργο APSIM (Applications of Situated Simulations) έχει στόχο να αναδείξει τον ελληνικό πολιτισμό χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες, βοηθώντας τόσο το ευρύ κοινό αλλά και τη νέα γενιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον αρχαιολογικό πλούτο της Ελλάδας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR), οι επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία επίσκεψης, που θα θυμίζει video gaming!

Οι επισκέπτες, κάνοντας χρήση της εφαρμογής μέσα από το προσωπικό τους smartphone ή tablet, θα μπορούν να δουν το έκθεμα της αρεσκείας τους στην αρχική του μορφή. Οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούνται και να περιστρέφουν τη συσκευή τους, απολαμβάνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία επίσκεψης.

Παράλληλα, την ίδια εμπειρία θα μπορούν να απολαύσουν και οι χρήστες της εφαρμογής χωρίς παρουσία στον φυσικό χώρο, επιτρέποντας σε όλους, ανεξαρτήτως τοποθεσίας και χρόνου, να περιηγηθούν και να γνωρίσουν την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Το έργο θα βρει εφαρμογή σε δύο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, το Δίον Πιερίας και την Δήλο των Κυκλάδων καθώς επίσης και το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών.

Τo έργο APSIM υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Οι Στόχοι του Έργου

  • Η μελέτη των προοπτικών αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών;

  • Οι δυνατότητες χρήσης και επέκτασης της εφαρμογής και της μεθοδολογίας σε άλλους χώρους πολιτισμού όπως και σε συγγενικούς τομείς (ενδεικτικά αρχιτεκτονική);

  • Η μελλοντική επέκταση της μεθοδολογίας σε στερεοσκοπικές συσκευές, όταν αυτές γίνουν ευρύτερα εμπορικά διαθέσιμες;

  • Η ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα του Πολιτισμού;

  • Η διασύνδεση της Έρευνας και της Καινοτομίας με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα;