Το έργο APSIM ξεκίνησε δυναμικά την ερευνητική του δράση με την εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων που έλαβε χώρα στις 30 Ιουνίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το έργο έχει ως στόχο να επιτρέψει στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους χρήστες να αποκτήσουν μια εντελώς νέα εμπειρία επίσκεψης, η οποία θα τους εντυπωθεί στο νου και στην καρδιά. Ο χρήστης θα φορτώνει στην συσκευή του τηλεφώνου ή του tablet του ένα μοντέλο του χώρου, όπως ήταν στο παρελθόν και η εφαρμογή, χρησιμοποιώντας το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο, σε συνδυασμό με το ψηφιακό μοντέλο του χώρου, θα μετατρέπει την συσκευή σε ένα παράθυρο στο παρελθόν με τον χρήστη να μετακινείται και να περιστρέφει την συσκευή για να δει το χώρο γύρω του όπως ήταν, λαμβάνοντας επιπλέον πρόσθετες πληροφορίες όποτε τις χρειάζεται.

Το έργο θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει της τεχνολογία εντοπισμένης προσομοίωσης σε δύο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Δίον Πιερίας και στην Δήλο των Κυκλάδων όπως επίσης και στο Επιγραφικό Μουσείο και στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής εντοπισμένης προσομοίωσης για την προβολή των πολιτισμικών χώρων με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) που θα συνεργάζονται απρόσκοπτα με την υφιστάμενη υποδομή των χώρων, καθιστώντας την επίσκεψη πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.

Στην υβριδική εναρκτήρια εκδήλωση του APSIM παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι στόχοι του έργου, οι δράσεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο Γιώργος Τσιμικλής, επικεφαλής της ομάδας Smart Integrated Systems (SIS) του ISENSE , ο Τάσος Κάτσικας και ο Νίκος Δεσύπρης scientific project managers του APSIM και η Ειρήνη Κριμπά υπεύθυνη για την επικοινωνία και την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, παρουσίασαν αναλυτικά το έργο και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών και τόνισαν τη σημασία του APSIM για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Επιγραφικό Μουσείο, την ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε., την COMIC και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.