Τα στελέχη της ερευνητικής ομάδας της ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ παρουσίασαν τις εφαρμογές που αναπτυχθήκαν στα πλαίσια του ερευνητικού έργου APSIM στην  4η Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 2024, η οποία  πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 25 -27 Απριλίου 2024 στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ-HELEXPO. Η BEYOND αποτελεί πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και ιδεών για κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, start ups, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε τομείς σχετικούς με το Ψηφιακό Μετασχηματισμό, την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) και τις τεχνολογίες AR/VR.

Μικροί και μεγάλοι επισκέπτες του περιπτέρου APSIM είχαν τη δυνατότητα μέσω της εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας (VR) του APSIM, να ταξιδέψουν στο παρελθόν στη Δήλο, το Δίον και το Επιγραφικό Μουσείο και να θαυμάσουν τις 3D αναπαραστάσεις συγκεκριμένων κτιρίων & μνημείων, όπως ήταν κατά τη δημιουργία τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Επιπλέον μέσω μιας ειδικής έκδοσης της εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας (AR) του APSIM εμφάνισαν μπροστά τους στον χώρο της έκθεσης τις 3D αναπαραστάσεις από τα μεγαλειώδη κτίρια και μπόρεσαν να περιηγηθούν ελεύθερα και να θαυμάσουν τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες τους.

Μεταξύ των επισκεπτών του περιπτέρου APSIM ήταν κρατικοί αξιωματούχοι, στελέχη του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, φοιτητές, μαθητές αλλά και το διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) “Sophia” που βρέθηκε στην έκθεση BEYOND. Όλοι οι επισκέπτες έμειναν ενθουσιασμένοι με τις εφαρμογές του APSIM και τη δυνατότητα που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες στην ανάδειξη και παρουσίαση των αρχαιολογικών χώρων. Παράλληλα, στο πλαίσιο των Πιλοτικών Εφαρμογών του έργου πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση της VR εφαρμογής μέσω ερωτηματολογίων από εθελοντές χρήστες που τη δοκίμασαν, με σκοπό να αξιολογηθεί η λειτουργικότητα, η χρηστικότητα και η συνολική εμπειρία χρήσης.